LiveRecensies

King Gizzard and The Lizard Wizard @ Vooruit: De nieuwe heersers van de Australische psychedelica

Als je naar een concert gaat kijken van een band die vorig jaar vijf albums uitbracht, kan je bepaalde verwachtingen krijgen. Bij King Gizzard and The Lizard Wizard kunnen die verwachtingen ook heel hoog liggen. De band brengt intense psychedelica die de ene keer strak en de andere keer bezwerend is. Dit is dus muziek die je live moet ervaren en dat kon op 28 februari 2018 in De Vooruit in Gent waar de band in een uitverkochte concertzaal voor meer dan duizend man zijn vijf nieuwe albums mocht voorstellen. Zo’n uitverkochte zaal is verrassend, want de band maakt allesbehalve radiovriendelijke muziek. Toch verheugt dit ons, wat het blijkt dat er nog steeds plaats is om lekker je ding te doen zonder daarbij aan de radio te denken.

Openen mag Mild High Club, de band die vorig jaar samen met King Gizzard and The Lizard Wizard het album Sketches of Brunswick East uitbracht. Dat deden ze op een zeer laidback en rustgevende manier. Niet meteen de nodige pit die je van een voorprogramma verwacht. Hierdoor begon iedereen ook te praten doorheen deze show wat hun muziek zeker niet ten goede kwam. Jammer, want de lo fi en soms jazzy sfeer was zeker te smaken. Dat was niet enkel te horen, maar ook te ruiken aan een bepaalde frisse geur die de hele zaal impalmde en zachtjes onze neusgaten betrad. Een geur die ook bij het hoofdprogramma terug opdook.

Of het de psychedelische sfeer is of de chille vibes, laten we in het midden, maar de nodige drugs waren weer talrijk aanwezig in de concertzaal. Het gaf van bij het begin een bepaalde sfeer weer. Toch was dit helemaal niet nodig om compleet los te gaan want we hadden de muziek van King Gizzard & The Lizard Wizard die meer dan voor zich sprak. Ze kwamen op met de landgenoten van AC/DC als soundtrack. “Hells Bells” laat ons meteen weten dat we hier een stevige portie gitaren mogen verwachten. De band steekt van wal met “Rattlesnake” en meteen is het hek van de dam. Het nummer wordt hier iets sneller gespeeld dan op plaat en met de nodige extra body heeft het ook hier wat meer overtuiging, straf dat ze zo’n nummer live nog beter kunnen doen klinken.

Dat is niet alleen bij het eerste nummer het geval, maar eigenlijk bij alle nummers in de set. Alles klinkt iets lijviger dan op plaat en dat zorgt er ook voor dat iedereen meteen mee is in het verhaal van de band. Die beginnen na “Rattlesnake” wel wat gas terug te nemen en laten in het eerste deel van de set vooral zweverige psychedelische gitaren zegevieren. Dat kan je horen op bijvoorbeeld “Open Water” of “Sleep Drifter” dat ons wat laat dromen van een verlaten strand met zijn soms exotische ondertoon.

De ommezwaai van exotische strandmuziek naar donkere muziek recht uit de hel komt er bij “Digital Black”. Plots horen we een immens kwade zanger en voelen we ook dat er angst moet komen voor de band uit Australië. Die angst laten ze nog meer tot zijn recht komen met dank aan “The Lord Of Lightning”. Zijn bliksemschichten gaan door merg en been en met de energie en kracht die vrijkomt dankzij zijn inslagen, blijft niemand stil staan. Het volledige publiek gaat wild en vooraan zien we moshpits en crowdsurfers alsof het tornado’s zijn die nu en dan iemand uit het publiek pikken.

Een ander hoogtepunt komt er in de vorm van “Crumbling Castle”. Het nummer klokt af ver boven de tien minuten en toont live waarom de band zo sterk is in wat ze doen. De nodige tempowisselingen, de sfeerwissels en vooral de techniciteit waarmee de band hier voor de dag komt, doet monden openvallen. Het nummer vat de set eigenlijk perfect samen. Het start redelijk zacht maar al snel voel je iets donkers opkomen waarna er meer snelheid in het nummer komt. Stu Mackanzie laat zijn gitaar gieren alsof het niets is en als klap op de vuurpijl haalt hij hier nog een dwarsfluit boven. Dit laat de mysterieuze sfeer in de muziek van King Gizzard and The Lizard Wizard perfect tot zijn recht komen.

Plots is het moment aangebroken, de heilige drievuldigheid. “Robot Stop”, “Big Fig Wasp” en “Gamma Knife” zetten de zaal in vuur en vlam. Het resulteert in een zweterige bedoening en dat met vriestemperaturen buiten, moet kunnen. Dit drietal is weliswaar hét hoogtepunt in de set. De kracht die de band hier mee naar buiten brengt, is ongezien. Ook met de donkere visuals krijgen we hier wederom een sterk beeld van hoe de band tegenwoordig door het leven gaat. Ze zijn iets bekender, alles moet iets perfecter en bijgevolg kunnen ze alles ook grootser zien.

Dat het grootser is, betekent niet dat de band minder sterk is geworden. Hun show in de Vooruit bleek nog steeds de nodige energie en inleving te bevatten als alle andere shows die we van de band zagen. Klassieke afsluiter “The River” was zelfs voor de gelegenheid wat potiger, straf van de band. Weggaan doet King Gizzard ook niet op een normale manier. We worden uitgewuifd door Han-Tyumi die meermaals ‘thank you’ zegt op de deunen van een instrumentale outro. Eén uur en een half werden we betoverd en bezweert door King Gizzard & The Lizard Wizard en van ons mocht dit nog uren blijven duren. Een straffe band die we alleen maar zien groeien in de toekomst. De nieuwe koningen van de Australische psychedelica zijn gekend!

Na hun optreden maakte de band de Charlatan nog onveilig op Rebel Rebel met de beste Australische hits. We hoorden tot drie keer toe AC/DC, wat Bee Gees, wat INXS en ook Kylie Minogue kon niet ontbreken. Stu Mackenzie gaf zich volledig achter de dj-booth, iets wat iedereen zeker wist te appreciëren. Een sympathieke kerel die houdt van muziek en het ons ook allemaal bijbracht, de mannen zullen Gent niet snel vergeten.

3662 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

King Gizzard & The Lizard Wizard - The Silver Cord (★★★): Angst en vreugde tussen de kreuken van de kosmos

Vier maanden na het uitbrengen van het weergaloze PetroDragonic Apocalypse zit de gemiddelde fan van King Gizzard & The Lizard Wizard al…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles King Gizzard & The Lizard Wizard - "Theia", "Set" & "The Silver Cord"

Album na album, stijlbreuk na stijlbreuk. Wie de band al even volgt, weet intussen al dat King Gizzard & The Lizard Wizard…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 4): Overal vuurwerk

De allerlaatste dag van Pukkelpop 2023 was er opnieuw eentje die baadde in een loodzware hitte. Een stralende festivaldag met andere woorden,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.