Albums, Recensies

Skott – Stay Off My Mind (★★★★): een dansbaar mysterie

De Scandinavische landen leveren ons de laatste tijd heel wat muzikaal talent. Het lijkt wel een nieuwe, eigenzinnige popstroming waarbij een eigen, herkenbare sound een van de basisingrediënten is. We konden al op Noorse popprinses Sigrid rekenen voor een nieuwe wind doorheen onze playlists, maar we zouden er niet van versteld staan als ook de Zweedse Skott enorm groeit dit jaar. De afgelopen twee jaar bracht ze al een aantal singles uit, zoals “Porcelain”, de soundtrack van Fifa 17, en “Mermaid”. Nu is er dan eindelijk de langverwachte debuut EP Stay Off My Mind.

Het lijken soms tijden te zijn met heel wat 13-in-een-dozijn artiesten, maar niets is minder waar voor de Zweedse. De 25-jarige singer-songwriter Skott groeide op in een kleine gemeenschap met voornamelijk folkmuzikanten. Pas in haar tienerjaren kwam ze in contact met hedendaagse popmuziek. Het verklaart haar unieke en mysterieuze sound. Haar muziek werd eerder al opgepikt door niemand minder dan Katy Perry.

Wat meteen opvalt is dat de EP een stuk dansbaarder is, een mysterieuze poppy vibe. De eigenheid van Skott gaat hierin niet verloren, haar stem blijft betoveren. Keer op keer. De nummers kennen een mooie opbouw, waarbij vooral “Russian Soul” er bovenuit steekt met een heel bijzondere intro. Heel sfeerscheppend en hypnotiserend.

Skott is vocaal ongelofelijk sterk. Dat vorm een constante, de rode draad in haar muziek die elke keer weer evolueert. Het breekbare van singles als “Porcelain” is er nog steeds, maar er zijn meer lagen. De muziek klinkt elektronischer, een invloed die bij elke single weer wat meer naar boven kwam. Een geslaagd ‘experiment’ wat ons betreft.

Titelsong “Stay Off My Mind” en “In The Mood”, blijven meteen in je hoofd zitten. Ze klinken beide wat meer poppy en radio-proof, maar op een heel eigen manier. “In The Mood” bouwt op tot een heel aanstekelijk en dansbaar refrein om weer terug te keren naar iets zacht en breekbaar in de strofes. Het is een EP om even het tijdsbesef bij kwijt te raken. Verrassend, toegankelijk en vernieuwend.

Voorlopig heeft Skott nog geen concerten gepland staan in België, maar op 18 januari staat zij alvast op ESNS waar onder andere ook onze eigen Tamino en Emma Bale een showcase hebben.

 

Facebook / Twitter / Instagram / Website

12 januari 2018

About Author

Leni Sonck


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter