LiveRecensies

Benjamin Clementine @ Ancienne Belgique: “One awkward fish”

LiveRecensies

Benjamin Clementine @ Ancienne Belgique: “One awkward fish”

Benjamin Clementine is een welgekomen gast in België. Deze zomer zagen we hem nog aan het werk op Rock Werchter waar hij één van de beste shows van het festival neerzette. Gisteren was hij in Brussel ter gelegenheid van zijn nieuwe album I Tell A Fly. Zijn vijf achtergrondzangeressen die hem deze zomer nog vergezelden, had hij deze avond thuisgelaten. Waren wel mee: een drummer, een bassist en mans innemende charisma. Oh, en een dozijn paspoppen die hij nu eens optilde, dan weer kuste. “Yeah, I know it’s weird”. The Guardian noemde Clementine al eerder “unvarnished, unpredictable and fantastically awkward”. Het had net zo goed een beschrijving van deze avond kunnen zijn.

De warrige chaos van Werchter was in Brussel ver te zoeken: Clementine had duidelijk goed nagedacht over zijn performance. Bij het opkomen loopt het drietal in een acht over het podium waarna Benjamin “Farewell Sonata” inzet. Later verplaatst hij zich over het podium in een rijdend voorwerp terwijl de bassist en drummer naar een platform verdwijnen. Een beetje bevreemdend allemaal, maar Clementines soulstem lijdt er niet onder. Wanneer bij het einde van “Better Sorry Than Asafe” drummer en bassist Clementine vergezellen op het rijdende staketsel wordt het muisstil in de zaal. Daarna gaat Clementine in een spreidstand staan op de twee platformen om het iets explosievere “Phantom of Aleppoville” in te zetten. Je moet het maar doen.

De nummers volgen elkaar in een strak tempo op en na een zestal nummers neemt Clementine even de tijd om met het publiek te praten. Na een paar zinnen eet het publiek al uit zijn hand. Wanneer hij op een bepaald moment alle Franse woorden die hij kent, begint op te sommen, heerst er haast algemene hilariteit. Daarna wordt het iets serieuzer: Clementine heeft op I Tell A Fly een verhaal te vertellen en zorgt er vanavond voor dat de boodschap erachter niemand ontgaat. Tot tweemaal toe overloopt hij de metaforen in zijn nummers en performance. Zo is “Paris Cor Blimey” geïnspireerd op Marine Le Pen en illustreert het rijdende staketsel een trein. “Sorry, if it’s a bore”, excuseert Clementine zich, maar uit het publiek klinkt geen gemor.

Voor het laatste deel van de avond wordt nog een piano op het podium gerold. Aangezien Clementines begeleidingsband vanavond maar twee man sterk is, moet hij helaas vaak beroep doen op een geluidsband om de veelzijdigheid van zijn album over te brengen. Het is dan ook een welkome afwisseling als Clementine zelf nog eens achter het klavier kruipt. Hij voelt er zich duidelijk op zijn gemak en nodigt het publiek meermaals uit om mee te zingen, maar op “I Won’t Complain” wordt snel duidelijk wie de mooiste soulstem heeft. Eén van de hoogtepunten van de avond.

https://www.instagram.com/p/BbRNw1qh1QJ/?taken-at=1179460

Benjamin Clementine mag de meningen dan wel verdelen, wij zagen vanavond een ongelooflijk indrukwekkende performance. Dat er nog vele mogen komen.

Setlist:

Farewell Sonata
God Save the Jungle
Calaisfornia
Better Sorry Than a Safe
Phantom of Aleppoville
One Awkward Fish
Jupiter
Paris Cor Blimey
By the Ports of Europe
Quintessence
Ave Dreamer

Bis:
I Won’t Complain
Condolence
London

Bis 2:

The Great Lafayette

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

20 keer nieuw voor Rock Werchter 2024: Janelle Monáe, Slowdive, Froukje en meer

Het was alweer een tijdje geleden dat Rock Werchter een hoop namen aankondigde voor hun komende editie aanstaande zomer. Terwijl de sneeuw…
InstagramLiveRecensies

Benjamin Clementine @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Sprakeloze meezingwaterval

Twee jaar geleden was Benjamin Clementine voor het eerst op het grote doek te zien in Dune, maar we kennen de Brit…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Benjamin Clementine - And I Have Been (★★★½): Ingetogen op zijn best

Verwarring alom: is And I Have Been het derde album van de Clementine, of niet? Zelf liet hij op Instagram weten ‘Dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.