AlbumsRecensies

Dhani Harrison – In///Parallel (★★★): Een sfeermaker pur sang

AlbumsRecensies

Dhani Harrison – In///Parallel (★★★): Een sfeermaker pur sang

Wij stellen u voor, Dhani Harrison. Een Britse multi-instrumentalist, die vooral naam maakte met zijn band Thenewno2 en met het schrijven van muziek voor films en series. Rinkelt er nog steeds geen belletje bij het horen van zijn naam? Dat kan, maar u zal ongetwijfeld zijn wereldberoemde vader George kennen. “George Harrison? de Beatle?”. “Ja inderdaad”, maar verder geen woord meer daarover. Dhani Harrison hoeft zeker niet in de schaduw te staan van zijn vader. Met In///Parallel brengt hij zijn eerste soloplaat uit. Een psychedelische rockplaat die even aan de ribben blijft kleven.

De plaat opent met “Never Know”. Een nummer die traag op gang raakt, maar die na verloop van tijd de temperatuur lichtjes doet stijgen. Een zwoel nummer met een zwart randje. In///Parallel doet je van begin af aan voelen dat dit geen licht verteerbare hap zal worden. Zo valt “#WarOnFalse”, het tweede nummer op de plaat meteen met de deur in huis. Met opzwepende synths, lijkt het nummer je klaar te stomen voor een of ander heroïsch gevecht, met fatale afloop natuurlijk. Toegegeven het werkt wel en wij zijn klaar om de rest van het album te bestormen.

Met “Úlfur Resurection” en “Poseidon (Keep me Safe)” lijkt Harrison het iets te ver te zoeken. Erg jammer want dit zorgt ervoor dat het album wat van zijn cohesie verliest. De nummers hebben een leuke flow, maar die wordt telkens doorbroken door een mengelmoes van onnodige effecten, waardoor de nummers nog te experimenteel klinken. De hunker naar het einde van deze twee nummers is dan ook betrekkelijk groot.

Harrison weet zich wel telkens te herpakken. “Downtown Tigers” en “London Water” zijn uitstekende songs die luchtiger en fris klinken. Als we al één single uit het album zouden mogen kiezen, dan zou het “Summertime Police” zijn. Dit moet zowat het meest toegankelijke nummer op de plaat zijn. Het nummer klinkt dromerig en complexloos en bevat zowaar een meezingbaar refrein. “The Light Under The Door” baadt overigens in hetzelfde sfeertje. Meer van dat! “All About Waiting” werd als eerste single op de wereld losgelaten. Na het horen van het volledige album, hebben we het gevoel dat dit het nummer is waar er het minste een bepaalde sfeer wordt geschept. Iets waar het toch allemaal rond lijkt te draaien op In///Parallel. Niet tegenstaande is dit een sterk nummer.

Met In///Parallel brengt Dhani Harrison een complex album, waarmee hij duidelijk je gemoed probeert te manipuleren. Met hoogtepunten als “Summertime Police”, “The Light Under The Door” en “All About Waiting”, kan zijn psychedelische muziek ons verder met mate bekoren. Ook de lengte van de nummers stoten ons soms op de borst. Met een gemiddelde van zes mintuten per nummer, hebben we soms het gevoel dat de plaat iets te langdradig klinkt en dat de essentie van de nummers op die manier wat verloren gaat. We moeten het Dhani Harrison wel nageven. Hij weet steeds een sfeer te scheppen, van dreigend tot laidback en dat kunnen wij dan weer wel smaken. In///Parallel is geen plaat die je snel eens tussendoor zal opleggen, je moet er tijd voor nemen en laat het nu net dat zijn die we niet in overvloed hebben.

Site/Facebook

Related posts
AlbumsRecensies

Şatellites - Şatellites (★★★½): Psychedelische folklore in Istanbul

De muzikale scene in Tel-Aviv is eentje die bij ons niet zo vaak passeert, maar met hun gelijknamige debuutalbum heeft Şatellites zichzelf…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Monophonics - "Warpaint"

Er bestaan weinig groepen die het geluid van de jaren zeventig zo goed nabootsen als Monophonics. Het Amerikaans collectief brengt ondertussen alweer…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Şatellites - "Disko Arabesque"

Het aantal woorden waarmee we de muziek van Şatellites kunnen beschrijven, is quasi oneindig. We laten de eer echter liever aan de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.