Albums

TENDER – Modern Addiction (★★★½): zweven tussen zwoele synths en sexy beats

Tender is een project dat ontstond in 2015 tussen twee flatgenoten, Cullen en Cob, afkomstig uit Londen. Het duo bracht in de loop van de jaren al enkele singles en drie EP’s uit. Volgens henzelf onstond de debuutplaat, Modern Addiction, heel natuurlijk en zonder problemen. Het resultaat is een plaat vol lyrics over liefde, de dualiteit van het leven en sexy synths met dansbare beats.

Openen doet Tender met “Illuminate”. De openingstrack begint met elektronisch geruis en een ingesproken tekstje. Vervolgens komen we voor het eerst in contact de zachte stem van zanger Cullen. Het resultaat is een frêle synthpop song die je lichtjes doet dansen. “Illuminate” wordt gevolgd door “Nadir”, de tweede single van de plaat. Deze klinkt een pak vrolijker en is ook een stuk dansbaarder. Dit is er eentje voor de liefhebbers van de betere dansmuziek!

“Hypnothised” duwt de rem dan weer een beetje in. Tender laat je wachten op de beat, aangenaam omgeven door de zwoele synths, maar eenmaal die er is, hebben we het toch weer moeilijk om onze dansbenen achterwege te laten. Je wordt helemaal meegezogen in een wereld vol zachte synths en gekke geluidjes, gecreëerd door de drumpads van Cob. Het repetitieve eind zorgt ervoor dat je weliswaar gehypnothiseerd geraakt door dit lied.  “Crawl” zoekt dan weer andere oorden op. Een sexy drop, die gecombineerd wordt met sounds die recht uit een 90’s videogame zouden kunnen komen, zou rechtstreeks gedropt kunnen worden in een dj set van zowat elke dj op elk studentenfeestje. Toch onderscheidt het duo zich met aritmische beats in de tussenstukjes.

Op “Erode” staat de stem van Cullen in de spotlight. Voor het eerst haalt hij echt uit in het refrein en het resultaat mag er zeker zijn. “Silence” is alweer een aangename synthpopsong, maar toch voelen we voor het eerst tijdens onze luisterbeurt verveling. Veel liedjes zijn hetzelfde opgebouwd en de synths kunnen na een tijdje zwaar gaan aanvoelen. Met het liedje zelf is nochtans helemaal niets mis, als er een ander nummer op deze plaats had gestaan, hadden we hetzelfde gevoel ervaren. Over “Machine” schreven we eerder al dat het een oorworm is die je doet dansen tot je erbij neervalt. Het was een terechte single en één van de hoogtepunten van deze plaat.

“Sickness” zou recht van een Oscar and the Wolf plaat kunnen komen met zijn dikke baslijn en donkere beats. Het is een aangenaam lied waar we Max Colombie al helemaal over het podium zouden zien zweven in één of andere opvallende jurk. Het volgende liedje, “Vow”, heeft misschien wel het grootste meezinggehalte van heel de plaat. ‘I’m gonna need you tonight, tell me everything is alright’, het lijkt wel alsof dit nummer gemaakt is om meegezongen te worden door tienermeisjes in een festivaltent.

Met het tiende liedje doet Tender zijn naam misschien wel het meest eer aan. Het is het traagste nummer van de plaat en zorgt voor een heel tedere sfeer. Toch is “Blame” allesbehalve een hoogtepunt, net doordat het zo traag is, krijgt het een beetje een zagerige ondertoon. Bepaalde synthesizers klinken heel traag en uitgerokken, wat voor een lastige luisterervaring zorgt. Gelukkig zorgt “Powder” terug voor wat verfrissing. Misschien net door dat tragere nummer, krijgen onze benen terug wat energie. Daar speelt Tender uitstekend op in met een aanstekelijk nummer, dat zorgt voor een uitstekende danservaring. Afsluiten doet Tender met het tragere “Trouble”. Je zou het kunnen vergelijken met een ballad, maar dan in zijn elektronische vorm. Je kan er traag met je heupen heen en weer wiegen of je liefje eens goed vastpakken. Mooie afsluiter van een degelijke plaat.

Tender zorgt voor een aangename luisterervaring met Modern Addiction. Zwoele synths, een zweverige stem en donkere beats; wat heeft een mens nog meer nodig om in de stemming te komen? Toch moet Tender oppassen dat ze niet gaan vervelen, de plaat had gerust twee liedjes korter mogen zijn. Maar we zijn ervan overtuigd dat dit muziek is die je in een live-context moet zien, dan zijn we er eveneens van overtuigd dat je zelden zo zal dansen als bij dit duo. Dat kan je doen op 26 oktober bij Chez Pias.


Facebook
/ Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single BLOODHYPE – "Glamour"

Wat startte als een klein punkproject waarbij onder kennissen casual gejamd werd, mondde uit in vier vrienden die samen songs begonnen te…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Clara Lissens - "I Am You"

Als multidisciplinaire artiest doet Clara Lissens meer dan allleen maar muziek uitbrengen. In haar universum combineert ze performance en geluidskunst. Ze maakt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Judith Kiddo - "Settle Down"

Judith Kiddo studeerde oorspronkelijk voor actrice, maar belandde uiteindelijk toch in de muziekwereld. Niet raar want de zangeres is al van kinds…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.