Tour diary Black Oak – Rusland Tour Deel I
Features

Tour diary Black Oak – Rusland Tour Deel I

De komende twee weken volgen we de Nederlandse band Black Oak op hun avontuur door Rusland. Een unieke reis die ze maar al te graag wilden vastleggen op beeld en met tekst. Wij geven hen daarin een platform en stellen hen daarin aan jullie voor. Vandaag deel één.

Woensdag 15 maart – Moskou

Vandaag begint onze tour in Rusland. We gaan helemaal naar Siberië en weer terug. Te beginnen met een 3,5 uur lange vlucht van Amsterdam naar Moskou.

Eenmaal aangekomen op Moskou Sheremetyevo vliegveld werden we na een korte maar norse ontmoeting met de Russische douane netjes toegelaten tot het land van de gebroeders Karamazov, Dostojevski, Putin en natuurlijk… wodka. Met die wodka kwamen we al snel in aanraking maar daarover later meer.

We begonnen onze tour namelijk in de More Vnutri. Een soort mindfullnes club of meditatiehal waar ze geen alcohol schenken en alleen maar vegetarisch eten op het menu hebben staan. Vis is in Rusland geen dier. Dat is vegetarisch.

Sindsdien hebben we nog geen maaltijd zonder vlees (of vis) weten te vinden, maar dit soort plekken zijn er dus zeker in Rusland! More Vnutri is een geweldige club met een hele fijne atmosfeer en een hele lieve eigenaresse. Het ligt middenin het Sokolski park (zoals het Central Park in Manhattan maar dan in Moskou). Alsof je middenin het bos bent in plaats van middenin Moskou. We wisten deze oase van rust te bereiken na een hectische anderhalf uur lang durende taxirit met een hevig rokende taxichauffeur die ons liet telefoneren met zijn zoon omdat hij zelf geen Engels sprak en wij alleen een paar woordjes Russisch. Die zoon wist ons duidelijk te maken dat we een tour van de stad zouden kunnen krijgen voor 5000 Roebels. We bedankten daarvoor vriendelijk. Daarna wou de taxichauffeur met ons naar de Moskou wodkafabriek maar we wisten hem met handen en voeten en de herhaling van het woord concert uit te leggen dat we toch echt graag naar de club toe wouden waar we over twee uur al moesten aantreden.

Ons optreden was een fijne, intieme aangelegenheid voor een man of 15 à 20. Voor ons prima. Een van de dames in het publiek pinkte wat tranen weg toen we “Thaw” speelden. Daarna vroeg ze of we het nog een keer wouden spelen. Dat deden we. Na de show werden we opgehaald door Roman, een Russische held, en vriend van een vriendin van een vriendin die een Facebook oproep voor accommodatie had gedaan voor ons. Met z’n BMW van anderhalve ton reed hij ons naar z’n appartement, gaf ons de sleutel en zei “Veel plezier in Moskou. Mijn appartement is voor 3 dagen van jullie. Ik weet hoe het is voor bands. Mijn zus organiseerde vroeger ook concerten en die hadden altijd slaapplek nodig”. Held.

Donderdag 16 maart – Moskou

We moesten het natuurlijk doen. Een foto maken bij het Kremlin. Onze nieuwe vriend Roman haalde ons op voor ontbijt en koos allerlei traditionele Russische dingen voor ons uit. Daarna reed hij ons met plankgas naar ’t Kremlin. Hieronder het bewijs:

Na de verplichte foto moest Roman weer aan het werk en gingen wij op verkenningstocht. Deze eindigde met een van de meest goddelijke maaltijden ooit in de Stelka bar gelegen aan de Moskou rivier met uitzicht op het Kremlin. Het wordt gerund door studenten van een hotelschool, althans dat maken we op uit het woord “instituut” op de zijkant van het gebouw.

Na onze maaltijd liepen we langzaam terug naar ons appartement totdat we een sms ontvingen van Roman. “Kom naar Nieuwe Arbat 21. Putin is hier.” Na een half uur lopen wisten we de plek te vinden. Helaas geen Putin. Maar, wél… wodka. Over de rest van de avond kunnen we kort zijn. Er werd héél veel wodka gedronken. Deze werd betaald door Roman en zijn Russische miljonairsvriend die ons na de nodige drankjes meenamen naar een establishement waar ook dames van lichte zeden werkzaam waren. Deze dames hebben we vriendelijk aangekeken alvorens wij ons weer op de wodka gingen storten. Geert bleef gelukkig nuchter (genoeg) om ons rond half 4 terug naar ons appartement te leiden nadat Jorn een nachtelijke paardrit had weten te scoren over de straten van Moskou. Wodka. Rusland.

Vrijdag 18 maart – Moskou

Het mag duidelijk zijn dat we de eerste helft van vrijdag niet zoveel gedaan hebben. Maar we hebben uiteindelijk met loodzware hoofden en benen het Tretyakov museum weten te vinden. Veel schilderijen bekeken. Bijna in slaap gevallen op bankjes in de zalen. Einde van de middag hebben we nog een stuk van de Moskouse metro bewonderd met Galya, onze Russiche booking agente, als gids.

Zaterdag 18 maart – Volgograd

Enigszins vroeg opgestaan, de trein naar Sheremetyevo gepakt en na de triljoenste security check eindelijk vertrokken. De vlucht naar Volgograd waar we die avond zouden spelen was kort maar krachtig. Anderhalf uur boekje lezen. Op het vliegveld werden we opgehaald door eigenaar Konstantin van de Miles Club en zijn assistente. De rit met de assistente was hobbelig over echte Russische wegen met echte grote gaten en echte Russische inhaalmanoeuvres. Volgograd is het echte Rusland. Moskou is het Westen.

Na onze soundcheck in de Miles club, een soort oasis aan de Wolga ver weg van het centrum van de stad, kregen we spontaan van onze geluidsman een korte tour van de stad. Hij nam ons mee naar het enorme Mamayev Kurgan (Moeder’s Heuvel) oorlogsmonument ter ere van de slag om Stalingrad, de naam die Volgograd droeg tot 1965. Een indrukwekkend stukje Sovjet architectuur van epische proporties. De indruk hebben we vervolgens verwerkt in een tof hipsterig koffiebarretje in het centrum waar ze hun eigen koffie branden en de geluidsman ons trakteerde op een soort eigen gebakken frambozenschuimdingen die te chill voor woorden zijn.

Verder een geweldige show gehad in de Miles die avond. Wederom goddelijk gegeten. Wederom drank aangeboden gekregen door Russische miljonairs. Maar, deze keer sloegen we af. Uiteindelijk geslapen in onze eigen woonboot op de Wolga. Rusland is een land van tegenstellingen. Een land van façades. Aan de buitenkant façades Maar, oh wat zijn de mensen hier warm en bijzonder.

Sunday March 19 – Voronezh

 

De hele dag alleen maar gevlogen. Twee vluchten. Eentje terug naar Moskou. Daarna naar Voronezh gevlogen waar we werden opgehaald door Vika. Zij reed ons in haar kleine personenauto, die wij tot de nok toe met onze lange Nederlandse lijven en gitaren vulden, naar het te gekke Geek hostel in het centrum. Eenmaal daar aangekomen hebben we niet veel meer uitgespookt. Wel nog een paar goede Russiche craftbiertjes gedronken. Toen was het ineens zondagnacht.

20 maart 2017

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


ONE COMMENT ON THIS POST To “Tour diary Black Oak – Rusland Tour Deel I”

  1. peter dudink schreef:

    Top guys.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Newsletter