LiveRecensies

Yuna @ Rotonde, Botanique: soulvolle Maleisische popprinses verovert Belgische publiek

img_1004Zondag speelde Yuna haar eerste show in Brussel. In België kent ze voorlopig nog een bescheiden succes maar deze Maleisische zangeres heeft al samengewerkt met grote namen zoals Usher en Pharrell Williams. Nu kwam de 29-jarige haar nieuwe album “Chapters” voorstellen in de Rotonde, Botanique.

Starten deed ze met “Places To Go” en meteen zie je dat ze al een ervaren rot is op het podium. Ze heeft de looks van een echte popster. Toch is het anders, deze keer zien we een popster met een hoofddoek. Hiermee toont ze aan dat dit veelbesproken stuk niet symbool hoeft te staan voor onderdrukking maar het haar net de vrijheid geeft om haar Maleisische identiteit uit te drukken. Dit bracht eveneens een ander soort publiek mee. Zelden heeft deze beer zulk divers publiek gezien bij een popconcert. Mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en religies, met of zonder hoofddoek waren aanwezig. Zoals ze zelf zegt: “different people with different backgrounds and religions all under one roof where we can all be one”. Een publiek waar de verschillende minderheden bijna een meerderheid werden.img_1041

De echte aandacht ging echter volledig naar de stem van Yuna. Zacht en soulvol. Eén waar je uren naar kan luisteren zonder dat hij gaat vervelen. Tijdens het hele concert toont ze dat ze van alle markten thuis is. Sommige liedjes hebben een duidelijke Rnb invloed en daar klinkt haar stem net diep en vol leven, zoals “Best love” en “Used to Love You”.

Anderen worden weer net heel breekbaar gezongen. Voor “All I Do” wordt alles weggestript totdat er enkel Yuna en een gitaar overblijft. Deze akoestische versie doet haar stem alle eer aan. Het vocale primeert hier want bij het volgende nummer blijft enkel Yuna over, zonder instrumenten. Ze zingt een zelfgeschreven Maleisisch lied dat zoveel zou betekenen als “Written in the Stars”. Gedurende haar performance kan je een speld horen vallen. Ieder zijn aandacht is op Yuna gericht en wanneer op het einde een paar Maleisische fans meezingen, lijkt ze zelf ook aangenaam verrast. Een kleine uitschuiver is misschien “Mannequin” waar haar stem iets minder scherp klinkt in vergelijking met de rest. Maar dit is meteen vergeten door toppers als ““Lullabies”, “Mountains” en “Lanes” waar ze iedereen aan het zingen krijgt.

img_0998

Tussen de liedjes door maakt Yuna ook tijd om te praten met haar publiek. Ze legt uit waar het lied om gaat, waar haar inspiratie vandaan komt en stelt haar bandleden Martin, Braden en Brandon uitvoerig voor. Deze laatste werkte o.a. ook al samen met Kendrick Lamar. Er kan ook al eens een grapje vanaf en dat neemt het publiek haar in dank af. Ze interageren allemaal ijverig mee. Soms duren de bindteksten misschien een tikkeltje te lang waardoor je een beetje uit de vibe geraakt. Maar we krijgen wel de indruk dat we de artiest leren kennen. Hierdoor wordt het concert ook nét iets meer dan een live versie van een plaat.

img_1005

Als laatste liedje speelt ze “Too Close” en ook nu zingt en klapt het publiek weer uit volle borst mee. Ze hint dan ook dat een bisnummer onderweg is. Het publiek klapt en roept luid om Yuna en niet veel later staat ze daar voor een encore. Het wordt het lied “Live Your Life” waarvoor ze de studio is ingekropen met producerheld Pharell Williams. Op plaat klinkt deze heel rustig maar voor de gelegenheid werd hij met iets meer funk gebracht. Iedereen kon nog eens de benen strekken en dan zat het erop. Achteraf maakte de band de tijd om nog even de fans begroeten zodat iedereen voldaan naar huis kon.

Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (dag 3): Noise voor iedereen

De derde en laatste dag van het Ways Around Festival was opnieuw een groot succes. Ditmaal diende de museumzaal van de Botanique…
LiveRecensies

Griff @ Botanique (Orangerie): Voorzichtige popshow

Griff mag dan wel net naast de titel BBC Sound of 2021 gegrepen hebben, toch lijkt het al een tijdje de goede…
LiveRecensies

S. Carey @ Botanique (Grand Salon): Allesbehalve beangstigend

De naam S. Carey zegt misschien niet iedereen veel, maar als we er de naam Justin Vernon of Bon Iver bijhalen, dan…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.