Features

Ronde van de Lage Landen: Amsterdam

Deze zomer doen de Dansende Beren de Ronde van de Lage Landen. Onze redacteuren gaan virtueel langs in 15 grote Belgische en Nederlandse steden om te kijken wat daar allemaal gebeurt op muziekgebied: wat zijn belangrijke poppodia en festivals? Wie zijn grote namen uit de popgeschiedenis en welke opkomende artiesten zien wij doorbreken? Deze week bezoeken we: Amsterdam.

kaart NED-BEL - Amsterdam

Amsterdam, de Nederlandse hoofdstad met de Wallen en coffeeshops. En vooral de stad met de mooie grachten en vele bruggen. Maar ook met ongekende culturele mogelijkheden, er is altijd wel een festival te vinden! Of het nou om food, fashion of music gaat. Maar wij zijn er natuurlijk voor de muziek!

De echte Nederlandse concertganger is waarschijnlijk wel bij de meeste poppodia geweest, van de grote concerthal Ziggo Dome en concertzaal Heineken Music Hall tot aan de kleine podia. Daarvan is natuurlijk de ‘poptempel’ Paradiso in een oud kerkgebouw het bekendst, en ook internationaal enorm geliefd. Inmiddels heeft Paradiso ook een dependance in de Tolhuistuin, Amsterdam Noord.

Het andere grote podium is de Melkweg, de wat onbekendere zijn onder meer Bitterzoet en Sugar Factory. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan muziekfestivals, bijna elke stijl heeft zijn eigen festival. Pitch voor de meer electronische pop, Dance Valley en Amsterdam Dance Event (ADE) voor dansliefhebbers, het diversiteitsfestival Milkshake, techno/electro festival Dekmantel, foute-muziek-festival Guilty Pleasure, en ga zo maar door…

Uiteraard heeft Amsterdam een grootse historie op het gebied van popmuziek. Het zijn er zoveel dat we ze maar gegroepeerd hebben. We noemen van elk genre de belangrijkste.

Pop: Nits, alternatieve rockers Bettie Serveert, Voicst en Caesar, bluesrockers Claw Boys Claw en hip hop duo Pete Philly & Perquisite.

Nederlandstalig: nederpop skaband Doe Maar, levenslied-vertolker Andre Hazes, blues band De Dijk, nederhop-pioniers Osdorp Posse, rap/electro-formatie De Jeugd Van Tegenwoordig en rapper Lil’ Kleine.

Dance: eurodancers 2 Unlimited, gabbers Party Animals, house-pioniers Eddie De Clerq en Quazar, DJ/producersteam The Partysquad, tropical-futurebass Skip & Die en DJ/producer Martin Garrix.
Naast deze namen zijn er natuurlijk nog véél meer. En ook zijn er tientallen die gaan doorbreken de komende jaren. Hieronder staan wat aanraders waar wij favoriet van zijn.

 

KlangstofDe muziek van Klangstof is een combinatie van akoestische en electronische muziek met een grandeur en volwassenheid die doen denken aan Radiohead. We schreven al over hun nieuwe epische single “We Are Your Receiver”. En recentelijk heeft hun debuutsingle “Hostage” een mooie clip gekregen. Op 12 oktober speelt de band voor het eerst live als hoofdact, in Paradiso Noord.

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

Bells Of YouthBells Of Youth is een band van vijf dames die mooie popliedjes schrijven met een geluid dat ligt tussen klassieke rock en pop, met een vleugje punk. De band werd de ‘Belofte van 2014’ van tijdschrift OOR, mede door de single “She Said/He Said“. Het nieuwe album “Dreamers” is geproduceerd door Engelsman Tony Platt (van o.a. Foreigner, AC/DC) en heeft een toegankelijk geluid met mooie harmonische vocalen.

Website / Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

OIJIn de zomer van 2015 werd de producer OIJ uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Hij had vorig jaar een hit met “Blinded“, een soulvolle popplaat in een electronisch jasje. Dit jaar schreef hij het anthem “I Believe” voor het EK Atletiek 2016, ook weer een heerlijke soul/dance plaat met alleen maar positieve vibes. Met deze wapenfeiten timmert hij flink aan de weg!

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

BombayBombay is de band rondom multi-instrumentalist Mathias Janmaat. Samen met Gijs Loots op basgitaar en Lisa Ann Jonker op drums creëert hij spontane rock, zoals bijvoorbeeld op hun grootste hit “Slow Motion” van eind 2015. Hun songs hebben onweerstaanbare catchy hooks en refreinen. De band speelt deze zomer ook op Lowlands.

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

Lady DandelionLady Dandelion is het project van violist Sietse van Gorkom en zangeres Kirsten Berkx. Ze schrijven melancholische popliedjes met een sfeervol trip hop geluid. In 2015 deden ze mee aan de Popronde, met een live band samengesteld uit verschillende muzikanten uit de Nederlandse popscène. Hun laatste single is van begin dit jaar, genaamd “Lonesome Boy“, een mooie ballad met de indringende zangstem van Berkx.

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

HAEVNHAEVN is opgericht door muzikant Marijn van der Meer en film componist Jorrit Kleijnen. Hun muziek heeft dan ook soundtrack-kwaliteiten! De hit Finding Out More” krijgt flink wat aandacht en heeft een mooie live clip, opgenomen in Paradiso. Hun nummer “Fortitude” wordt gebruikt in de documentaire film “Strik A Pose” over de dansers van Madonna’s Blond Ambition Tour. Begin dit jaar ontvingen ze een 3FM award Serious Talent nominatie.

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

St tropezDe band St. Tropez komt voort uit Go Back To The Zoo. De bandleden vonden het tijd voor wat nieuws. In januari 2015 verschijnt hun eerste single “I Don’t Wanna Fall In Love“. Het is een heerlijk, kort-maar-krachtig rocknummer dat aan klassieke punk doet denken. Vanaf dan is er ook snel internationale aandacht. Het debuutalbum verschijnt op 26 augustus, iets waar we zeker naar uit kijken!

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

Blue Crime (foto Lola)Blue Crime is sinds hun oprichting altijd een beetje mysterieus gebleven. Ze zijn in 2014 ‘ontstaan in bunker’, in het donker waar ook hun muziek vandaan komt. Hun geluid is donker, psychedelisch en bij tijd en wijle zelfs spookachtig. Maar altijd intrigerend. Hun beschrijving ‘moonpop’ past uitstekend! Ze treden steevast op in witte kleding (zie hun live video voor “Trigger”) en dat maakt het gehele concept compleet. Spannende en uitdagende muziek!

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

Darlyn (foto Sabine Rovers)De zeskoppige band Darlyn levert mooie roots popliedjes af. Oprecht, rauw en direct het hart in! De band trok veel aandacht op festivals en maakte deel uit van de Popronde 2015. Eind 2015 verscheen hun debuut EP “Fallow Land” met daar op americana en folk songs. Hun laatste single “She Is The One” doet denken aan americana met zonnige jaren ’60 orchestrale pop. Een heerlijk luchtig popliedje dat om meer vraagt. Gelukkig komt er binnenkort een heel album!

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

Indian Askin (foto Jos van den Broek)Recent hebben we Indian Askin nog live gezien op Best Kept Secret. Hun energieke ‘nupunk’ is uitermate geschikt voor het podium, kunnen we je meedelen! De debuutplaat “Sea of Ethanol” kwam in april uit en geeft dezelfde energie. In hun clip van “Asshole Down” is een mooie rol voor het Nederlandse polderlandschap weggelegd. Hun Piñata Disco Derby tour door Nederland gaat in oktober van start.

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

Moon TapesMoon Tapes is een dreampop/shoegaze band opgericht in 2014. Het viertal maakt mooie dromerige muziek in de lijn van DIIV en Summerheart. De nieuwe single “When She Sees Me” kwam enkele weken geleden uit, en heeft een dromerige clip die goed bij de song past. Ook internationaal scoort hun muziek, en in augustus staan ze op het Sziget festival in Boedapest.

Facebook / Twitter / Youtube / Instagram

 

Nachtschade

Foto: Manon Navarro, Arjen Went

We eindigen met “Mijn stad“, de Nederlandstalige ode aan Amsterdam van de band Nachtschade. Zij leveren mooie verhalen, ondersteund door bluesrock, surf en rock n roll. Hun teksten zijn Engelstalig, maar “Mijn Stad” is een heel mooie uitzondering! De band treedt op tijdens de Popronde dit jaar. Zeker gaan zien!

Facebook / Twitter / Youtube / Bandcamp

 

Wil je weten welke stad we de volgende keer bezoeken?! Volg dan onze Ronde van de Lage Landen hier op de blog, op Facebook of Twitter.

28 juli 2016

About Author

marckeijzers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter