LiveRecensies

De Fortarock-zondag: harde gitaren en zwoel zomerweer vormen een perfecte combi

Fortarock-2016

Afgelopen weekend was Nijmegen weer het toneel van Nederlands grootste metalfestival: Fortarock. Enkele honderden kilometers verderop had Rock Am Ring last van hevige onweersbuien en werd jammerlijk afgelast. Metal en onweer lijkt een ideale combi, maar dat heet zomerweer en gillende gitaren prima samen gaat, kon iedereen op Fortarock ervaren!

Over de line-up was vooraf wel het één en ander te doen. De organisatie weerde de band Down vanwege een vermeende Hitler-groet van zanger Phil Anselmo. Over het algemeen kwam wel begrip vanuit het publiek. Toch vonden tegenstanders dat ook dit moest kunnen, gezien de niet al te frisse teksten van veel andere bands. Verder was er enige kritiek op de boekingen van o.a. Babymetal, Disturbed en headliner Volbeat.

Net als vorig jaar is het festival niet helemaal uitverkocht. Op Ticketswap stikt het van de kaarten die voor leuke prijsjes worden doorverkocht. Bij veel media (zelfs Radio2!) worden kaarten weggegeven.

De eerste band van de dag is Abbath. De nieuwe band van de ex-Immortal frontman is vers van de pers, het debuutalbum zijn ze zelfs nog aan het maken! Abbath speelt dus louter nieuw materiaal. Het merendeel van het publiek zit redelijk oververhit op het veld. Complimenten voor de organisatie die gratis drinkwater ter beschikking stelt, waar ze dankbaar van profiteren.

abbath

Abbath

De metal van nu kan niet zonder de oudgedienden. Megadeth vertegenwoordigt hen op de affiche van dit jaar. De band bracht dit jaar hun alweer vijftiende album uit. Ze hebben moeite om het lome publiek mee te krijgen, al gaan bij klassiekers als “Sweating Bullets” en “Peace Sells” de handjes de lucht in.

megadeth

Megadeth

Vervolgens is het de beurt aan Babymetal, misschien wel de meest besproken act van dit jaar. Mix K3 met een stevige portie metal en dit is het resultaat. Drie schattige Japanse dansmariekes met een in het wit geklede band. “Karate” spelen ze al vroeg in de set en zorgt voor een springende massa in een bomvolle tent. Met “MEGITSUNE” houden ze het hitkruit tot het eind droog, al is de tent inmiddels half leeg. De nieuwsgierige bezoeker kan erover meepraten, maar mist een set die van begin tot eind energiek is en weet te boeien.

Babymetal

Babymetal

Meteen door naar Disturbed. Met een cover van “Sound of Silence” van Simon & Garfunkel scoorden ze onlangs een hitje. Op Fortarock weten ze het veld hiermee stil te krijgen. Niet veel later volgt een covermedley met achtereenvolgens nummers van Nine Inch Nails, U2, The Who en Rage Against The Machine’s “Killing in the Name” uiteraard. Het zorgt voor een tweedeling in het publiek, er gaan veel handen de lucht in maar een deel kijkt elkaar vragend aan en loopt weg. Met “Down With The Sickness” bedient de band de twijfelaars uiteindelijk toch op hun wenken.

Disturbed

Disturbed

De magen moeten ook gevuld geraken en de benen mogen even rusten. Een klein uur later is het de beurt aan headliner Volbeat. De Denen krijgen anderhalf uur toebedeeld en weten deze van begin tot eind optimaal te benutten. Met vuurballen, een groot scherm en een loopbrug waar zanger Michael Poulsen veelvuldig gebruikt van maakt, is het een visueel spektakel. Live klinkt de strakke rock&roll net als op CD. Voor de echte metalliefhebber misschien niet de gedroomde afsluiter, toch weten ze de gehele weide in beweging te brengen.

Volbeat

Volbeat

Mede door concurrentie van buitenlandse festivals en zelfs Pinkpop (Ghost, Halestorm en Rammstein) die bands afsnoepten, had de organisatie het niet voor het uitzoeken. Toch zijn er in geslaagd een sterke line-up neer te zetten en is er bewezen dat Fortarock nog jaren mee kan!

 

 

 

Related posts
AlbumsRecensies

Morbid Saint - Swallowed by Hell (★★): Hereniging bezoedelt nalatenschap

Aan het einde van de jaren tachtig stuitte het destijds razend populaire thrashmetalgenre op zijn natuurlijke limieten. Bands zoals Megadeth en Metallica,…
InstagramLiveRecensies

BABYMETAL @ Ancienne Belgique (AB): Allemaal deel van de metalverse

Nadat de Japanse wervelwind BABYMETAL begin dit jaar The Other One op de wereld losliet, mocht de band het voorprogramma van Sabaton verzorgen….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single BABYMETAL – “METALI!!” (feat. Tom Morello)

Intussen is het beproefde recept van BABYMETAL bekend, toch blijft het uitkijken naar nieuw materiaal. “METALI!!” is namelijk de eerste single met…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.